Vidensserie om dysfagi
Det overordnede formål med disse fire korte undervisningsvideoer om udfordringer med at synke, spise og drikke (dysfagi) er at fremme refleksion og læring blandt medarbejdere, studerende og ledere om håndtering af dysfagi. Det kan være med til at redde liv og skabe større livskvalitet for borgeren. Samtidig vil der også kunne spares tid og ressourcer på behandling af følgesygdomme af dysfagi, såsom infektioner, vægttab, fejlernæring, fejlsynkning m.v.
I vidensserien modtager du 4 korte undervisningsvideoer, der introducerer til dysfagi, normal synkning, tegn på dysfagi og hvordan du/I kan understøtte en person, der har udfordringer med at synke, spise og drikke.
Hver video varer ca. 15 min med kort introduktion til tema, undervisning/øvelser – og afrundes med spørgsmål til refleksion og oplæg til samtale om egen praksis – og hvilken betydning det har for borgeren. Du får også en litteraturliste.
Denne vidensserie er udarbejdet i samarbejde med Center for Refleksiv Praksis og lærings- og refleksionsplatformen Webinar Resopti ©
Når du har set videoerne, vil du have viden om:
- Dysfagi
- Den normale synkeproces
- Hvordan du spotter personer, der har udfordringer med at synke, spise og drikke
- Hvornår der er behov for en systematisk ergoterapeutisk udredning af dysfagi
- Hvordan du kan understøtte måltiderne hos personer, der har udfordringer med at synke, spise og drikke
- Hvordan du understøtter den spisevejledning, som ergoterapeuten har udarbejdet til pårørende og det tværfaglige personale
Hvem kan have glæde af denne videnserie om dysfagi?
- Ergoterapeuter i klinisk praksis, som gerne vil have hjælp til øge læring og refleksion om dysfagi hos deres tværfaglige kolleger på pleje- og boenheder, plejegrupper, afdelinger i dysfagi samt starte på refleksion over praksis på den enkelte arbejdsplads.
- Kliniske undervisere, der gerne vil have hjælp til at øge læring og refleksion om dysfagi hos de studerende.
- Undervisere på de sundheds- og pædagogfaglige grunduddannelser der gerne vil have hjælp til at øge læring og refleksion om dysfagi hos de studerende.
- Ledere f.eks. inden for ældre- og demensomsorgen, der gerne vil have hjælp til undervisning og oplæg til faglig refleksion og dialog mellem ledere og medarbejdere om dysfagi, som kan understøtte forbedrede handlinger i praksis.
- Pårørende og andre privatpersoner, som gerne vil have en introduktion til dysfagi, normal synkning, tegn på dysfagi – og hvordan du/I kan understøtte en person, der har udfordringer med at synke, spise og drikke.
Seriens indhold
Undervisningsvideo 1:
Hvad er dysfagi
I den første video bliver du introduceret til dysfagi.
Videoen indeholder følgende temaer:
- Hvordan defineres dysfagi?
- Hvem kan have dysfagi?
- Hvor mange har dysfagi?
- Hvad er konsekvenserne af dysfagi?
- Spørgsmål til refleksion
- Litteratur og links
Undervisningsvideo 2:
Hvordan tygger og synker vi?
Den anden video indeholder:
- Anatomi i relation til tygge og synke
- Øvelse, hvor du får behov for at have et æble med, når du ser videoen
- Den normale synkeproces i teori
- Spørgsmål til refleksion
- Litteratur og links
Undervisningsvideo 3:
Spot dysfagi
Den tredje video har fokus på hvordan man kan spotte dysfagi i daglige aktiviteter.
Videoen indeholder oplæg om:
- Hvilke tegn skal du se efter i daglige aktiviteter med borgeren?
- Hvorfor er en tværfaglig tilgang vigtig, hvis en borger har dysfagi?
- Hvornår vil det være relevant at henvise til en ergoterapeut i forhold til undersøgelse og behandling af dysfagi?
- Spørgsmål til refleksion
- Litteratur og link
Undervisningsvideo 4:
Understøt sikker og effektiv synkning
Den sidste og fjerde video har fokus på hvordan man kan understøtte personen i sikker og effektiv synkning.
Videoen indeholder oplæg om:
- Hvad er en spiseinformation?
- Hvordan understøttes rammerne for måltidet for en borger med dysfagi?
- Hvad er den optimale hoved- og siddestilling for en borger med dysfagi?
- Hvorfor er det vigtigt at en borger med dysfagi får mad og drikke, der passer til hans funktionsniveau i mund og svælg
- Hvorfor er det vigtigt at have et specielt fokus på mundhygiejne hos en borger med dysfagi?
- Spørgsmål til refleksion
- Litteratur og links
Praktisk information
Pris for personlig privat adgang i 2 uger: Kr. 299,- + moms.
Som privatperson kan du købe adgang til alle fire videoer i 2 uger, som du i løbet af de to uger kan se lige så mange gange du vil. Privat login må ikke deles med en arbejdsplads eller andre. Betaling sker ved køb med kreditkort
Pris for personlig faglig adgang 1 år: Kr. 2.100,- + moms
Skal du bruge videoerne i en faglig sammenhæng, kan du købe en personlig faglig adgang, så du kan anvende videoerne til undervisning om dysfagi på din arbejdsplads. Med en personlig faglig adgang får du en ubegrænset adgang til undervisningsvideoerne i 1 år. Adgangen er personlig og må ikke deles mellem flere personer. Din adgang er åben 24/7 og kan anvendes, når du underviser internt på din arbejdsplads som en del af din ansættelse. Det er ikke tilladt at anvende undervisningsvideoerne i forbindelse med ekstern undervisning.
Du kan købe personlig privat adgang til materialet for 2 uger (kun til dig) eller personlig faglig adgang for 1 år (til dig sammen med dine kolleger eller studerende på din arbejdsplads) ad gangen. Ønsker du herefter fortsat at have adgang til materialet, skal du genkøbe adgang.
Din adgang er personlig. Du må ikke dele login og kode med andre. Med den personlige faglige adgang må du gerne logge ind og se materialet sammen med dine kollegaer eller er du underviser, så dine studerende.
Materialet er beskyttet af lov om ophavsret – derfor må du kun anvende materialet til intern undervisning på din arbejdsplads og ikke anvende det som en del af evt. eksterne undervisning. Materialet må heller ikke benyttes i kommerciel sammenhæng.
Ønsker du at betale med EAN?
Så er det kun muligt ved køb af den personlige faglige adgang for 1 år
Ønskes betaling via EAN, skal tilmelding ske på mail info@annettekjaersgaard.dk. I mailen skal oplyses Navnet på den som skal have den personlige faglige adgang, email, adresse, telefonnummer, arbejdsplads, EAN nummer, reference personen på den som skal godkende EAN faktura på arbejdspladsen? Tilmelder du andre: Er du sekretær el. lign. og tilmelder andre, tilmeld da med kursistens kontaktinfo og email.
BEMÆRK: Ved betaling med EAN tillægges administrationsgebyr på kr. 300,-
Tilkøb af supervision
Hvis du oplever udfordringer i dit daglige arbejde, som du har brug for at vende med en fagprofessionel, tilbyder jeg supervision og faglig vejledning.
Den faglige sparring finder sted online og koster 1800 kr.+ moms pr. time.
Der kan deltage 1 person i supervisionen / vejledningen til denne pris. Ved flere deltagere betales yderligere 900 kr. + moms pr. person.
Du bestiller faglig sparring ved at kontakte mig på info@annettekjaersgaard.dk
Skriv gerne dit telefonnummer i mailen, så kontakter jeg dig for at aftale tid til din supervision. Når vi har tid og dato på plads, modtager du et link til platformen Zoom, hvor vores møde finder sted.
SPØRGSMÅL OG SVAR
Priserne er:
Personlig privat adgang i 2 uger: Kr. 299,- + moms.
Personlig faglig adgang 1 år: Kr. 2.100,- + moms
Du betaler dit kursusgebyr ved tilmelding via kreditkort eller du aftaler EAN betaling – skriv da til info@annettekjaersgaard.dk Bemærk der pålægges administrationsgebyr på 300 kr. for EAN betaling.
Nej, hele kurset gennemføres online. Der er intet fysisk fremmøde.
Du tilgår materialet efter køb / efter EAN betaling er registreret og vi har oprettet dig manuelt. Der er således ikke nogen specifik start/slutdato.